Életmód, edzés, motiváció

A nagy újrakezdés!

Bevezetés

Amikor elkezdtem írni ezt a kis blogot, akkor már 1 éve végeztem konditermi “gyúrós” edzést, ami után áttértem a Fegyencedzés könyv elolvasása után a saját testsúlyos edzésre. Ez az időszak kb 1-2 évet foglal magában.Sajnos ez az időszak sem volt igazán eredményes az edzés terén, mert eléggé elhanyagoltam. Rengeteg minden történt az életem egyéb területén és ez a rész nem volt fókuszban. Egy év alatt felszedtem nagyjából 15 kilót, de sajnos nem izomban… Ez köszönhető annak, hogy fizikai munka helyett irodai munkát végzek (amit szeretek), de ahogy már írtam, az edzésre sem fordítottam túl sok időt. Ennyit a történelemről.

Eljött az idő, hogy visszatérjek. Amíg távol voltam az edzéstől (havi pár alkalom futás és néha egy kis fekvőtámasz-haskerék-húzódzkodás), rengeteget olvastam blogokat, cikkeket, könyveket több sportágról, irányzatról, mert mindig is érdekelt a sport, az izmok elméleti háttere. Úgy döntöttem, hogy vége a kifogások keresésének, hogy nincs időm, nincs energiám, stb az edzésre. Kis lépésekben, de újrakezdem!

Edzés

Az első időszakban az erőedzésben az alapokat fogom lefektetni. Csak az alapgyakorlatokra fogok fókuszálni, hogy elérjem bennük a kitűzött célokat. A lécet egyre magasabbra fogom emelni, ahogy erősödök a gyakorlatokban és újabb célokért fogok küzdeni. Mellette a futásom fogom fejleszteni minimalista stílusban, erről is fogok még írni.

Guggolás

Ez az egyik legfontosabb gyakorlat, ami az erőt és állóképességet is fejleszti. Nem vagyok egy hajlékony típus, ezért, mint kiderült, mindig is rosszul végeztem ezt a gyakorlatot. Most teljesen az alapokról építem fel újra, fallal szemben végezve a gyakorlatot. Ez a módszer rávezet a helyes végrehajtásra, segítségével megtanulhatod a guggolás tökéletes végrehajtását. Addig fogom végezni, amíg csípő alá nem tudok guggolni ezzel a módszerrel 3X15-ször.

Wall-Squats

Fekvőtámasz

Cél, hogy a lehető legszabályosabb kivitelezéssel, lassan menjen belőle 4X15 db. Ez szinte tökéletesen lefedi a test toló izmait, utána több módon is nehezíthető.

Invertált evezés

Ezt a gyakorlatot a húzódzkodás helyett végzem, mert ezt könnyebben meg tudom oldani itthon. Egy ajtóba beszerelhető szuszpenziós trénerel végzem a gyakorlatot, ami a test összes húzó izmát leedzi és kompenzálja az irodában ülős, görnyedt testtartást.

998687379c2e74bb96f591f68b26e1c5

Haskerék

Egy összetett törzs gyakorlat, egy egyszerű eszközzel. Bármikor csinálom, két-három napig kegyetlen izomlázam van a hasamban. Célom, hogy szabályosan el tudjak végezni 10 ismétlést. Utána persze elindulok az “állásból-állásba” gyakorlásába is.

Étkezés

Nem fogom túlzásba vinni a tervezgetést itt sem. Az alap vitaminokon és edzés utáni fehérjén kívül a hagyományos napi 3-4 étkezést egészítem ki egy böjtölési szakasszal. Ezt már kb 1 hónapja követem és érzem is a jótékony hatásait. Jobban alszom, kevésbé vagyok éhes, energikusabb vagyok. Úgy oldom meg, hogy minden nap este 7 és másnap reggel 8 között már nem eszem, így a napi 12 óra böjt minimum megvan, de ezt az időszakot amikor csak tudom növelem. Ha bővebben érdekel ez a téma, írd be a google-ba, hogy időszakos böjtölés.

Köszönöm, hogy elolvastad! Hamarosan jelentkezem az első edzésem beszámolójával.