Életmód, edzés, motiváció

Gyors fogyás? Alapelvek fogyni vágyóknak 2.rész

Az előző részben kitárgyaltuk az étkezés alapjait. Most jöjjön a másik pillére a dolognak, a mozgás.

Közhely, hogy, ha fogyni szeretnénk, gyorsan megyünk futni, konditerembe és várjuk a csodát. De túl gyorsan akarunk túl nagy eredményt, aminek az lesz az eredménye, hogy egy kínszenvedés lesz a dolog. Gyorsan elkönyveljük magunkban, hogy “hát ez nem nekem való” és lőttek a célunknak.

Nagyon fontos, hogy több kalóriát égessünk el egy nap, mint amennyit elfogyasztunk. Le fogok írni pár ötletet, hogy hogyan kellene edzened, ahhoz, hogy eredményesen tudjál fogyni szenvedés nélkül. Igen-igen az előző részben azt írtam, hogy ki kell lépned a kényelmi zónádból és ez így is van, de az edzés igen is lehet élvezetes. a szervezeted Ráadásul a mozgás következtében endorfint termel, aminek hatására jól fogod magad érezni.

Induljunk onnan ki, hogy nem nagyon mozogsz és igazából a lépcsőn felmenni is komoly kihívást jelent.

Edzés alapelvek:

1.Mozogj naponta minimum egy órát folyamatosan

nordic

Mire gondolok? Nem a Norbi kazettára. Csak egyszerűen sétálj egy órát minden nap. Lényeg, hogy egy olyan folyamatos mozgás legyen, amikor nem izzadsz és nem köpöd ki a tüdőd. Ez mindenkinek más, valakinek a kocogás is ide tartozik, valakinek a séta sem ( mondjuk ott már gond van ).

Ilyen mozgások: séta, túrázás, biciklizés, úszás és a nordic walking. A nordic walking a sífutás nyári verziója. Magában hordozza a gyaloglás előnyeit, de a felsőtested is mozog, ilyen módon több kalóriát tudsz égetni és a tested izomzatának a 90%-a dolgozik. Csináld minden nap, meglátod megéri!

2.Parkolj messzebb a céltól / szállj le egyel hamarabb a tömegközlekedésről

Ez egy egyszerű módja, hogy a napirendedbe beiktass egy kis plusz mozgást. Minél többet mozogsz, annál jobb. Minden alkalmat ki kell használni.

3.Az erősítő edzést sem úszod meg

Ha több az izom, alap helyzetben több kalóriát használ a tested. Ha erősebb vagy, jobban érzed magad, jobb a közérzeted. Az erősítő edzés megnöveli az anyagcseréd és az edzés után több órával is fenntartja ezt. Azt, hogy milyen edzés tervet csinálj sok mindentől függ. Mennyire vagy túlsúlyos, mozogsz e alapból, ülő munkát végzel e, stb. Mivel most abból indultunk ki, hogy nem mozogtál eddig semmit, erre mondok egy példát. Heti 2-3 teljes testes edzésnap. Ez azt jelenti, hogy egy edzés alkalmával az összes izomzatodat terheled.Válassz testtájanként egy gyakorlatot, ami megy és csinálj belőle 3-4X10-20 ismétlést. Úgy csináld, hogy mondjuk a 4 gyakorlatban megcsinálod az első sorozatot egyszerre, utána 1-2 perc pihi és újra. Ez a köredzés. Például: fekvőtámasz 10ismétlés, székre guggolás 10 ismétlés, hídtartás 20 másodperc, gumikötél húzás 10ismétlés. És most jöhet a pihi és ezt még 2-3szor.

 

A gyakorlatok lehetnek izomcsoportonként:

band_row

  • Alsótest: Guggolás, kitörés, sétálós kitörés. Ha ezek nem mennek biztonságosan, semmi gond. Üljünk le egy székre kontrolláltan és álljunk fel. Ezt ismételgessük.

székre

  • Törzs izmok: Hídtartás. Addig tartsd, ameddig csak bírod, utána pihenj 1-2 percet. Ezt ismételd 3-4-szer.

plank

Az edzésnapok lehetnek pl hétfő, szerda, péntek. Vagy hétfő, csütörtök. Minden edzés előtt csinálj 5-10 perc bemelegítést és a végén 5-10 perc nyújtást.

Bármi kérdésed van, nyugodtan írj a balint.otthoniedzes@gmail.com-ra.