Életmód, edzés, motiváció

Miért kellene mindenkinek edzenie?

couchpotato

Egy 2010-es EU-s felmérés alapján, a Magyar emberek több mint a fele nem végez heti rendszerességű testmozgást. Az 55 éves korosztálytól fölfele a testmozgás, az EU-s átlaghoz képest, rohamosan csökken a kor előrehaladtával. Pl a 70 éves kor fölötti nőknek mindössze 2%-a végez rendszeres testmozgást.

2010 már régen volt, de nem hiszem, hogy olyan sokat változott volna a helyzet. Talán egy kicsit javult, de biztos, hogy nem számottevően.

De miért baj ez?

Azért, mert a rendszeres sportolással megelőzhető lenne egy csomó olyan betegség, amiben mi Magyarok az élen járunk! Szakemberek szerint a rendszeres mozgással megelőzhető, több esetben is visszafordítható lenne:

  • Szív és érrendszeri betegségek. Pl magas vérnyomás, érszűklet, stb.
  • Csontritkulás. Az ellenállásos edzés ( akár súlyzós, akár saját testsúlyos edzés ) bizonyítottan növeli a csontsűrűséget. Elébe mehetünk az ízületi, gerinc problémáknak is.
  • Cukorbetegség. A cukorbetegség fő okozója általában az elhízás. Ha rendszeresen mozgunk és odafigyelünk a táplálkozásunkra, ez is megelőzhető lenne.

Sorolhatnánk napestig, hogy a rendszeres mozgás mi mindenben segít(ene), de ezek közhelyek. A legtöbb ember tudja és mégis csak ilyen kevesen végzünk rendszeres mozgást.

A hangsúly a rendszeresen van. Minden embernek végezni kellene az alábbi három edzéstípusokat:

  • Ellenállásos erősítő edzés: Ez lehet akár súlyzós edzés, akár saját testsúllyal végzett edzés. Lényege, hogy az izmainkat stimuláljuk, munkára bírjuk, aminek hatására erősebb lesz. Ha figyelünk a megfelelő étkezésre, akkor több tápanyag épül be a megdolgoztatott izomba, emiatt az növekedni fog. Az erősítő edzés lényegének, nem a kinézetnek kellene, hogy legyen, hanem az erőnek. Ezzel az edzéssel jobban fogjuk érezni magunkat a mindennapokban, feszesebbek lesznek az izmaink, erősebbek lesznek a csontjaink. Az idős kor előrehaladtával folyamatosan csökken az izomtömeg. Ezt is tudjuk kompenzálni az ellenállásos edzéssel.
  • Aerob edzés: Olyan edzés, melynek lényege az egyenletes, monoton mozgás, pl gyaloglás. Mivel itt nem olyan fokozott az izommunka, mint az erősítő edzésnél, a szervezet nagyon hamar zsírégető üzemmódra tud kapcsolni. Magyarul a zsírt kezdi el használni energiaforrásként. Ilyen mozgás lehet, gyaloglás, kocogás, lassú biciklizés, úszás, nordic walking.
  • Kardió edzés: Ugyan az, mint az aerob edzés, csak magasabb pulzusszámon ( kb 130 felett). Itt már a szervezet nem tudja zsírból nyerni az energiát. Ez gyakorlatilag állóképességi edzés. Nagyon jót tesz a szív és érrendszernek.

Mire figyeljünk oda?

  • Fontos a fokozatosság, mint mindenben. Ha eddig nem sportoltál rendszeresen semmit, ne ugorj bele teljes gőzzel. Szépen lassan építsd fel az adott mozgást. Meglátod meg lesz az eredménye. Alapok nélkül nem építhető stabil ház sem.
  • Legyen egy célunk. Erről már itt írtam. És ezt kövessük állhatatosan.
  • Legyen egy edzéstervünk, ne csak edzünk a vakvilágba, ami eszünkbe jut. Akármi is a választott sport, mindenképpen legyen egy felépített edzéstervünk. Akár futás, akár súlyzós edzés, akármi mi.
  • Ne hasonlítsd magad össze másokkal. Magaddal versenyezz csak. A saját határaidat lépd át, ne foglalkozz se a szomszéddal, se a sógoroddal. Ők úgy is okosabbak nálad, akármit is kérdezel tőlük. Ha van egy célod, egy stratégiád, csak kövesd és ne foglalkozz semmivel. Ha eléred a célod, úgyis azt fogják mondani, hogy neked könnyű vagy te szerencsés vagy.

Ha elkezdesz bármennyire kicsit is sportolni rendszeresen, meglátod, hogy hamar meg lesz az eredménye. Nagyon sok területen. Csak emeled fel a feneked és KEZDD EL! Ne várj a csillagok állására, a gyerek szülinapjára, a karácsony utánra. MOST csináld!

Senior Couple Healthy Cycling Lifestyle

Bármi kérdésed van, fordulj hozzám bizalommal: balint.otthoniedzes@gmail.com